Filmfestivaler i verden

Film er noe som er verdsatt verden over, og det kommer stadig vekk nye filmer, og de kommer fra mange forskjellige steder i verden. I forbindelse med dette finnes det flere filmfestivaler rundt om i verden, noen større enn andre.

Cannes filmfestival er en av de mest kjente filmfestivalene i verden og den holdes naturlig nok i Cannes i Frankrike. Mannen som står bak begynnelsen på denne populære filmfestivalen var Jean Zay, som på den tiden var minister for utdanning og kunst. Målet hans var å skape en ny festival som kunne bli bedre enn Venice Film Festival. Første arrangementet av Cannes filmfestival skulle avholdes i Cannes i 1939, men dette ble naturlig nok utsatt til andre verdenskrig var over. Første datoen for denne filmfestivalen ble 20. september 1946. Når festivalen først ble startet opp ble det holdt i september, men fra og med 1952 ble festivalen holdt i mai i stedet.

Festivalen ble etter hvert mer og mer kjent, mye på grunn av kjendisene som var tilstede på festivalen, slik som Grace Kelly, Brigitte Bardot og Cary Grant. Målet med hele festivalen var å oppmuntre til kunsten som kunne skapes ved filmproduksjon. De første årene av festivalen ble det så valgt ut filmer fra hvert enkelt land, og de nominerte selv filmer til festivalen. Fra og med 1972 var det arrangørene for festivalen som valgte ut filmene som skulle bli representert på festivalen. I 2007 ble det avholdt 60-års jubileum for festivalen, og i forbindelse med det ble 33 av verdens største regissører invitert med på å lage en film som ble kalt To Each His Own Cinema. Filmen var sammensatt av filmsnutter på 3 minutter, som hver enkelt regissør hadde filmet. Etter dette oppsto det en ny type filmtyper på festivalen, nemlig Cannes Short Film, slik at også kortfilmer kunne bli representert under festivalen. Per 2014 så er det Pierre Lescure som er president for Cannes Film Festival. Bergen Internasjonal Filmfestival ble først arrangert i 2000, og har siden den gang blitt mer og mer populær.